AutoMaatje – Nijmegen viert 5-jarig bestaan!

Op 14 februari bestaat AutoMaatje – Nijmegen 5 jaar. ANWB AutoMaatje is een samenwerking tussen ANWB en Sterker Ouderenwerk. AutoMaatje is voor veel zelfstandig wonende ouderen in Nijmegen, dé oplossing voor vervoer wanneer dat niet meer zelfstandig lukt. Met 37 sociaal betrokken vrijwilligers verzorgden we ruim 3615 autoritten in de afgelopen 5 jaar.

Inclusiviteit én langer zelfstandig
AutoMaatje – Nijmegen is er voor zelfstandig wonende ouderen in Nijmegen met een beperkt netwerk, minder financiële middelen, die ook niet in aanmerking komen voor een WMO-vergoeding. Ouderen die minder mobiel zijn lopen het risico in een isolement te raken. Het bevorderen van sociale inclusiviteit en actieve deelname aan de samenleving is een essentieel aspect van dit initiatief. Met ANWB AutoMaatje worden vrijwilligers met een auto gekoppeld aan een oudere plaatsgenoot. Zo blijft een oudere met een beetje hulp langer zelfstandig.

De vrijwilligers
Vrijwilligers van AutoMaatje zijn betrokken, enthousiast en sociaal vaardig. Een oudere wordt niet zomaar voor de deur afgezet, maar kan ook naar binnen worden begeleid tot daar waar iemand moet zijn, bijvoorbeeld de afdeling in het ziekenhuis of de wachtkamer van een huisarts of fysiotherapeut. Vrijwilligers gingen mee naar het stembureau of bezochten samen met de oudere een GGD-locatie voor vaccinaties. Vervoer naar sociale activiteiten zoals een sjoel- of schilderclub behoren ook tot de mogelijkheid. Met een beetje hulp kunnen we al bijdragen aan het zelfstandig thuis wonen, deelname aan de maatschappij, ontmoeten en sociale contacten.


“Ik kon naar het ziekenhuis voor een belangrijke afspraak, dankzij mijn chauffeur. Op de terugweg zijn we gestopt voor een ijsje. Zo was het toch een fijne middag,” G.


Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden en wilt u meer weten over ANWB AutoMaatje?
Bezoek dan onze website: www.sterkerouderenwerk.nl/praktische-hulp-thuis/automaatje-nijmegen.

Publicatiedatum: 14 februari 2024