Ouderenadviseurs Carlien, Berry en Kayra denken mee en helpen verder

Heeft u als Nijmeegse oudere vragen of problemen die te maken hebben met het ouder worden? Bijvoorbeeld over uw welzijn, een zinvolle invulling van uw dag, veilig wonen of zorg?

Dan kunt u terecht bij de ouderenadviseur. De ouderenadviseurs werken sinds deze maand vanuit Langer Thuis Nijmegen.

De ouderenadviseur denkt mee, helpt bij het zoeken naar een oplossing en weet alles over welzijn, wonen en regelingen voor ouderen. Carlien de Witte, Berry Rodie en Kayra Muurlink werken als ouderenadviseur in verschillende teams, verspreid over de stad. Ze kennen hun wijken en hebben goede contacten met gemeente, zorginstanties en ondersteuningsmogelijkheden.

Carlien: “Veel vragen gaan over een zinvolle daginvulling. Zeker in deze coronatijd zijn ouderen vaak alleen. Voor een mevrouw die ik vorige week sprak bracht een vrijwillig bezoekmaatje uitkomst. Soms help ik iemand over de drempel om te gaan koffiedrinken in het buurthuis of bij de dagbesteding. Ik zoek altijd samen met mijn cliënt naar iets wat past of blij maakt.”

Vertrouwd gezicht

“Wij gaan thuis met de oudere – en vaak ook een mantelzorger - het gesprek aan en kijken wat er speelt”, vertelt Berry, al jarenlang ouderenadviseur in Nijmegen. “Zo zien we wat er nodig is én wat er kan. Is er bijvoorbeeld praktische hulp nodig of eerder een goed gesprek? Ik geef altijd mijn kaartje, zodat ze me kunnen bellen als ze vragen hebben. Dat geeft houvast. Je bent een vertrouwd gezicht.”

Veilig wonen

De ouderenadviseur spreekt regelmatig senioren en mantelzorgers die zich willen voorbereiden op de toekomst. Kayra: “Mensen willen weten: ‘Wat als ik hier niet kan blijven wonen?’ Vaak kan ik ze geruststellen. Of ik geef tips om de woning veiliger te maken of suggesties voor praktische hulp. Er is zoveel mogelijk om thuis te kunnen blijven wonen.

“Maar het kan ook complex zijn. Bijvoorbeeld als je bij een echtpaar komt waarvan de een dementie heeft en de situatie schrijnend is voor allebei. Die mensen zijn hun hele leven bij elkaar. Ook dan zoek je naar de beste oplossing.”

Laagdrempelig

Het ouderenadvies is onderdeel van Langer Thuis (het ouderenwerk van Sterker). Tot eind 2021 werkten de ouderenadviseurs in het Sociaal Wijkteam. Nu werken ze weer rechtstreeks voor ouderen en hun mantelzorgers. “We blijven laagdrempelig”, aldus Carlien. “Ons advies is gratis. Elke vraag kan gesteld worden, groot of klein. Praten met een vertrouwde en onafhankelijke professional kan heel fijn zijn.”

Contact

Langer Thuis Nijmegen: op werkdagen 9:00-12:30 uur bereikbaar via 088 - 00 17 121.
Of mail langerthuisnijmegen@sterker.nl.
Meer informatie: langerthuisnijmegen.nl.

OP DE FOTO:
Ouderenadviseurs Kayra, Carlien en Berry. Zij werken in teams in verschillende delen van de stad. Zo is er altijd een team met ouderenadviseurs in de buurt.


Publicatiedatum: 01 februari 2022
Heb je nog vragen?
Sterker Ouderenwerk