Verhuiscoach voor 65-plussers in Nijmegen

De woningnood is hoog, met onder meer lange wachttijden voor sociale huurwoningen als gevolg. Om te zorgen dat meer mensen in een passende huurwoning kunnen wonen, is er vanaf nu in Nijmegen een verhuiscoach beschikbaar. De verhuiscoach helpt 65-plussers met een verhuiswens van hun eengezinswoning in de sociale huur naar een woning die beter past bij hun woonwensen en de toekomst. Zo ondersteunen we hen richting een beter passend huis, en tegelijk komen er zo sociale huurwoningen vrij voor starters en gezinnen.

Op 23 december ondertekenden gemeente Nijmegen, woningcorporaties Talis, Portaal en Woonwaarts, Sterker sociaal werk en provincie Gelderland een samenwerkingsovereenkomst over de inzet van de verhuiscoach van provincie Gelderland. Marloes Derksen gaat deze rol invullen in Nijmegen. De verhuiscoach gaat voor een periode van minimaal twee jaar aan de slag in de regio. Samen met de bewoners kijkt de verhuiscoach wat een passend nieuw thuis kan worden en wat daarvoor nodig is. Meer informatie is te vinden op www.gelderland.nl/verhuiscoach.Doorstroming

Om iedereen in Gelderland van een passende woning te voorzien, is goede doorstroming essentieel. Gedeputeerde Peter Kerris: “We hopen dat er een win-win situatie ontstaat. Met de verhuiscoach ondersteunen we 1500 ouderen die dat willen bij het verhuizen naar een beter passende woning. Bijvoorbeeld dichterbij winkels en naar een iets kleinere woning, omdat de kinderen het huis uit zijn. Deze verhuisbeweging moet 4500 starters en gezinnen een goed onderdak bieden. Hiermee slaan we drie vliegen in één klap en zetten we de woningmarkt in Gelderland weer in beweging.”

Ondersteuning op maat

Vanuit persoonlijk contact (e-mail, telefoon, gesprek) gaat de verhuiscoach met 65-plussers in gesprek en helpt ze hen op weg. Afhankelijk van hun wensen en behoefte biedt de verhuiscoach advies en ondersteuning op maat. Zo helpt ze inzichtelijk te maken welke huizen er beschikbaar zijn en wat er bij een verhuizing komt kijken. Uiteraard is het besluit om te verhuizen aan de 65-plussers zelf. Samen kijken ze ook naar de mogelijkheid om gebruik te maken van een provinciale verhuisvergoeding van € 2.000 voor onkosten, zoals een verhuizer, verf en nieuwe gordijnen.

De verhuiscoaches en de verhuisvergoeding zijn beschikbaar voor verhuizingen vanuit de sociale huur in Gelderland en geldt in principe voor verhuizing van een grote huurwoning naar een kleinere gelijkvloerse woning. Deze ondersteuning wordt gefinancierd door provincie Gelderland en krijgt vorm in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en welzijnsorganisaties.

Vrijwillige verhuiscoaches in Nijmegen

Bij Sterker Ouderenwerk zijn al langere tijd vrijwillige verhuisadviseurs aan de slag. Meer informatie is te vinden op www.sterkerouderenwerk.nl.
Publicatiedatum: 12 januari 2022
Heb je nog vragen?
Sterker Ouderenwerk