Ouder worden in Dukenburg: 'Er moet plek zijn voor cultuur in de zorg'


Organisator Usha Malhoe in gesprek met ouderen voor begin van de bijeenkomst, Foto door Lune van den Berg


Volgens het CBS heeft Dukenburg 4,2 procent van de inwoners een Surinaamse achtergrond en wel 6,9 procent een Antilliaanse achtergrond. Het is dan ook geen verassing om te zien dat er verschillende iniatieven zijn voor deze groepen. Een voorbeeld hiervan is de Hindoestaanse Senioren Nijmegen (HSN). Zij komen een keer per maand samen in Wijkcentrum Dukenburg. Op 18 maart was de eerste bijeenkomst over wonen, zorg en welzijn van ouderen met een migratieachtergrond.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Usha Malhoe (56), een van de organisatoren van HSN en Conny van der Aalsvoort (58) een ouderenadviseur van Sterker. Volgens Usha is het doel van de bijeenkomsten om informatie toegankelijker te maken. 'Ik hoop dat we mensen informatie kunnen geven over langer thuis blijven. Dan kunnen ze zich voorbereidenā€, legt Usha uit terwijl ze mensen verwelkomt voor de bijeenkomst.

De Nederlandse maatstaaf

Aartie, mantelzorger voor haar ouders, vertelt hoe dat eigenlijk is: 'Ik hoor voor mijn ouders te zorgen. Die draag je niet over aan een organisatie'. De zaal maakt een instemmend geluid. Het klaarstaan voor familie is iets wat voor veel mensen vanzelfsprekend is. Toch zien zij dat dit in Nederland lang niet altijd kan. Een van de adviseurs van HSN, Ronny Raghue (71), vertelt hoe hij hier over denkt: 'Je kinderen zijn je pensioen. Zo denken wij erover, maar dat kan niet in Nederland. Ze hebben geen tijd meer. Ze hebben een gezin en een hypotheek. Er moet gewoon gewerkt worden.'

Dit idee van klaarstaan en familie is ook te zien in andere onderdelen van het ouder worden. Ronny ziet namelijk ook dat veel ouderen in hun huis blijven vanwege de ruimte: 'Veel mensen hebben kleinkinderen of kinderen die langskomen. Dat is belangrijk voor hen. Maar die moeten wel kunnen blijven slapen, dat kan niet in de oudere appartementen'. Veel appartementen voor ouderen hebben Ć©Ć©n slaapkamer. 'Ja, dat is nu eenmaal de Nederlandse maatstaaf. Daar doe je niets aan', legt Ronny uit.


Mantelzorgconsulent Gloria stelt een vraag over diversiteit in de zorg aan het panel tijdens de bijeenkomst, Foto door Lune van den Berg

Andere wensen, behoeften en mensen

Er zijn verschillende organisatie aanwezig tijdens de bijeenkomst. Een van de sprekers is een ouderenadviseur van Sterker Langer Thuis, Carlien de Witte. Zij benadrukt dat de zorg in Nederland niet alleen ingewikkeld is, maar ook nog eens erg wit. Zij vindt dat dit moet veranderen, maar kaart ook aan dat zoiets niet makkelijk is: 'Het betekent ook dat jullie aangeven wat er nodig is. Bedenk een plan, geef het aan en zo kom je al een heel eind'. Conny stemt hiermee in: 'Alleen weet je niets, maar samen weet je al heel veel. Dus samen komen we er wel'.

Carlien laat het onderwerp nog niet helemaal los: 'De zorg is voor mensen en elk mens is anders. Ze hebben andere vragen, behoeftes en wensen. Wij kunnen die onmogelijk weten van iedereen. Daarom is een plan en op tijd lijntjes uitzetten zo belangrijk. Dan is het goed geregeld en speciaal voor jou'.


Mantelzorger maakt notities tijdens de paneldiscussie van de bijeenkomst, Foto door Lune van den Berg

Aanpassen en aanpakken

Hanna Carlsson, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, heeft onderzoek gedaan naar de zorg van ouderen met een migratie achtergrond. Zij is vrij duidelijk over de cultuur van de ouderen niet het probleem is: 'Het probleem is dat de zorgorganisaties nog niet aangepast zijn op de multiculturele samenleving'. Voor ouderen kan dit volgens Carlsson voor veel problemen zorgen. De zorg past dan namelijk niet bij hun behoeftes. Dit kan gaan over het inrichten van hun woning, maar ook over activiteiten en het eten dat zorg organisatie serveren. Hanna vertelt ook dat er te weinig samenwerking is tussen familie en de organisaties: 'De familie wil graag helpen. Waarschijnlijk meer dan normaal, maar dat kan nu niet altijd'.

Volgens Carlsson is het meenemen van familie en de mensen om ouderen heen erg belangrijk voor een multiculturele zorg: 'Een sterke omgeving is belangrijker dan de achtergrond van een oudere in de zorg'. Carlsson vindt dan ook dat zorg organisaties meer moeten samenwerken met wijken om de problemen daar aan te pakken. Er zijn volgens Hanna al een paar zorg organisaties die dit doen en zo problemen aanpakken. Bijvoorbeeld Netwerk-leren voor migrantenouderen. Dit is een onderdeel van Sterker Sociaal Werk en Langer Thuis. Conny van der Aalsvoort leidt dit project. Dit is een van de redenen dat zij samen met HSN informatieavonden organiseert over thuis- en mantelzorg.

Tekst en beeldmateriaal: Lune van den Berg Publicatiedatum: 30 april 2023
Heb je nog vragen?
Sterker Ouderenwerk