Jonge Mantelzorger Anne aan het woord

Mijn naam is Anne. Ik ben 16 jaar, van Nederlandse afkomst en ik zit op 6 gymnasium. Ik zorg al 15 jaar voor mijn zusje. Zij heeft TSC, dat is een psychische handicap. Ik heb weinig fysieke taken voor mijn zusje, wel moet ik vaak zorg over mijn broertje van 7 dragen als mijn ouders met mijn zusje bezig zijn of met haar naar het ziekenhuis moeten. Ook maak ik me veel zorgen om haar.

Het zorgen voor mijn zusje vind ik moeilijk. Het is moeilijk om voor haar te zorgen. Het is vooral moeilijk dat ze altijd voor moet gaan als er iets aan de hand is waardoor ik soms het gevoel heb dat ik nooit op de eerste plek sta. Ook zijn er veel dingen met mijn zusje gebeurd waardoor ze bijna dood ging. Dat was natuurlijk heel eng, dus daardoor maak ik me veel zorgen om haar. Het is soms ook moeilijk om te zien dat vrienden van mij een broertje of zusje van dezelfde leeftijd hebben en dan te merken hoeveel zij samen kunnen doen, omdat ik weet dat ik dat nooit zal kunnen.

Ik heb zelf mentale problemen en daardoor gaat het vaak niet goed met mij. Verder wil ik hier niet echt iets over zeggen. Mij helpt het om soms gewoon even thuis weg te gaan, door met vrienden af te spreken of bij mijn tante te logeren. Ook ga ik graag naar de bibliotheek als het even te druk is, daar is het altijd heel stil en je kan er gewoon zolang blijven als je wilt. Ook zing ik graag, dan kan je gewoon even alle frustratie eruit laten.


Mijn gouden tip voor andere jonge mantelzorgers: Jij bent ook belangrijk, ook als het even niet zo voelt mag je jezelf echt op 1 zetten.


Bekijk de website van Mantelzorg Nijmegen voor meer informatie of bekijk in onze folder wat wij voor jonge mantelzorgers kunnen betekenen.

Publicatiedatum: 02 juni 2022
Heb je nog vragen?
Mantelzorg Nijmegen