Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Bij mantelzorg zorg je voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Het kan gaan om je partner, een kind, broer, zus, vader, moeder, een ander familielid of een goede vriend(in). De zorg kan intensief zijn en je kunt mantelzorger zijn voor een naaste die bij jou thuis woont, zelfstandig woont of in een zorginstelling woont. Je wordt hier niet voor betaald, je zorgt soms 24 uur per dag en je kunt hier niet zomaar mee stoppen. Het kan ook zijn dat je geen zorgtaken hebt, maar dat je vooral veel zorgen maakt om jouw naaste.

Mantelzorgondersteuning

Voor jezelf en voor de ander

Mantelzorg Nijmegen is er voor alle mantelzorgers in Nijmegen. Daarnaast hebben wij extra aandacht voor drie specifieke groepen:
jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers.

Individuele ondersteuning
Je kunt bij ons terecht wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor, het bespreken van je zorgen en mogelijke oplossingen hiervoor. Een gesprek kan gaan over het behouden of terugvinden van je balans in combinatie met jouw zorgtaken. Of over praktische zaken zoals bijvoorbeeld respijtzorg en de regelingen van de gemeente Nijmegen. Maar ook wanneer je iemand nodig hebt die kan meedenken over de nodige zorg en ondersteuning. Wij kunnen jou hierbij ondersteunen. Wij kunnen je ondersteunen via e-mail of door te bellen. Wanneer jouw of onze voorkeur uitgaat naar een fysieke afspraak, dan kijken wij samen of dit op een veilige manier mogelijk is. Mocht een vraag niet bij ons thuishoren, dan kijken wij samen met jou waar je wel terecht kunt met deze vraag.
Collectieve ondersteuning
Je kunt bij ons terecht voor het Mantelzorgcafé, een of meerdere activiteiten in of rondom de Week van de Jonge Mantelzorger en een activiteit op of rondom de Dag van de Mantelzorg. Door het jaar heen organiseren wij ook activiteiten voor jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers.

Daarnaast kun je bij ons terecht voor de cursussen ‘Sterker in Mantelzorg‘ en ‘Psychische problemen in de familie‘. De cursus ‘Na het Mantelzorgen’ is nog niet van start gegaan. Sterker sociaal werk organiseert de cursus ‘Rouwverwerking. Je ervaringen delen kan helpen‘ Bij deze cursus sluit ook een mantelzorgconsulent aan.

Meer informatie en contact

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg-nijmegen.nl. Hier vind je informatie over onder andere Mantelzorg Nijmegen, regelingen van de gemeente Nijmegen, activiteiten, cursussen, websites en nog veel meer. Je kunt ook contact opnemen met Mantelzorg Nijmegen door te bellen naar 088 – 0011333 of te e-mailen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl. Op de website kun je ook gebruik maken van het contactformulier.