Week van de Jonge Mantelzorger

Nijmegen

Ieder jaar in de eerste week van juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Deze hele week wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers. Overal worden er activiteiten georganiseerd speciaal voor jonge mantelzorgers, zo ook in Nijmegen.

Wat bieden we?
Kinderen of jongeren zijn mantelzorger wanneer zij zorgen voor bijvoorbeeld een broer(tje) of zus(je), een van de ouders, een opa of oma of iemand anders die belangrijk voor ze is. Zij zorgen voor een naaste omdat hij of zij langdurig ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Misschien hebben zij zorg- regel- of huishoudtaken. En misschien hebben zij geen taken maar passen zij soms op een broertje of zusje, houden zij altijd rekening met de situatie of maken zij zich veel zorgen.

Het leven van jonge mantelzorgers is niet altijd makkelijk. Zij kunnen niet zorgeloos opgroeien. De omgeving rekent misschien wel op ze. Daardoor lukt het niet om (huis)werk af te krijgen, kunnen zij niet altijd afspreken met vrienden of hebben zij bijna geen tijd voor zichzelf. Er is misschien minder aandacht voor deze kinderen en jongeren dan zij zouden willen, door de zorgen die er zijn.

De persoon voor wie zij zorgen of waar zij zich zorgen om maken kan bijvoorbeeld een langdurige ziekte hebben zoals kanker, COPD of MS. Een verstandelijke- of geestelijke beperking of een verslaving, zoals een drugs-, game- of alcoholverslaving. Hij of zij kan ook psychische problemen hebben, zoals een depressie, schizofrenie, een angst- of eetstoornis. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn heel veel verschillende soorten ziektes en problemen die ervoor kunnen zorgen dat een kind of jongere ineens een jonge mantelzorger is. In Nijmegen heeft 20% van de kinderen en jongeren te maken met een zorgsituatie binnen het gezin of in zijn of haar omgeving.

Wanneer bekend is wat Mantelzorg Nijmegen in de Week van de Jonge Mantelzorger organiseert deelt zij deze informatie in de digitale nieuwsbrief. En zij sturen jonge mantelzorgers een Whatsappberichtje.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg-nijmegen.nl. Hier vind je onder andere informatie over het aanbod van Mantelzorg Nijmegen voor jonge mantelzorgers, verhalen van jonge mantelzorgers, handige websites en meer. Je kunt ook contact opnemen met Mantelzorg Nijmegen door te bellen naar 088 – 0011333 of te e-mailen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl. Op de website kun je ook gebruik maken van het contactformulier.

Op de hoogte blijven

Mantelzorg Nijmegen stuurt een paar keer per jaar e-mailberichten met daarin belangrijk nieuws voor mantelzorgers en berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen. Hier staat ook informatie in over de cursussen en activiteiten voor jonge en volwassen mantelzorgers en de Week van de Jonge Mantelzorger. Je kunt je inschrijven voor deze e-mailberichten door te e-mailen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl.

Meer informatie en contact
Heb je nog vragen?
Mantelzorg Nijmegen
Aanmelden activiteit

Vul hier je gegevens in. 

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.