Menu

Mike van Zandvoort, coörd Breed Basisteam Nijmegen-Zuid vertelt

Mike van Zandvoort, coörd Breed Basisteam Nijmegen-Zuid vertelt

“Als één van de eerste wijken zaten wij in 2020 midden in een proeftuin voor de Brede Basisteams (BBT). Dat was veel pionieren en ontwikkelen. Een mooie uitdaging, zeker in dit bijzondere coronajaar. Naast vragen als ‘Wat gebeurt er met mijn baan nu de Sociale Wijkteams (SWT) gaan stoppen?’, kreeg ik er vraagstukken bij over thuiswerken en digitaal contact met cliënten. Het was een jaar waarin je echt zelf de regie moest nemen in je werk en je erg moest aanpassen. Vanuit Sterker werden we erg goed ondersteund en kregen we de ruimte om zelf te doen wat nodig was. De belmomentjes, medewerkersbijeenkomsten en attenties vanuit het MT deden erg goed.”

Iedereen beweegt mee

“De inwoners reageerden wisselend op de digitale hulpverlening. Gelukkig waren de meesten erg begripvol en dachten mee. Over het algemeen ging beeldbellen best aardig. Maar tijdens het intakegesprek met een cliënt mis je veel, dat is voor ons een grote uitdaging. Je mist informatie om mensen ergens heen te begeleiden. Bij sommige cliënten was beeldbellen geen optie, bijvoorbeeld bij een meisje dat helemaal dichtklapte. In zo’n geval blijven we langsgaan. Fijn dat dat kan.”

Voortzetting van groei

“De crisis heeft ook goede dingen teweeggebracht. Mensen vertrouwen elkaar meer en houden meer rekening met elkaar. Ze werken beter samen en er is meer flexibiliteit. Dat stimuleren we ook onder inwoners. We organiseren bijvoorbeeld wandelingen en online trainingen. Daarnaast ontstaan er in de wijken meer initiatieven en werken we beter samen met andere betrokkenen, zoals Bindkracht10, hogescholen en huisartsen; we weten elkaar te vinden. Ik merk dat dit in een stroomversnelling zit. Hopelijk zet deze groei zich tijdens en na de reorganisatie voort in alle wijken.”

Terug