Menu

2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

In dit bijzondere jaar zetten we de 600 vrijwilligers die zich bij Sterker sociaal werk inzetten extra in het zonnetje. Zij zijn van onschatbare waarde voor de organisatie en zeker ook voor de mensen voor wie zij zich inspannen. Ze maken het leven van mensen in Nijmegen en de regio mooier en makkelijker. Neem bijvoorbeeld de buddy’s voor chronisch zieken, de chauffeurs die ouderen naar dagbesteding of een ziekenhuisafspraak brengen of de maatjes die jongeren helpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Ze nemen de tijd om te luisteren en geven anderen een steuntje in de rug. 


Andere vrijwilligers zijn juist meer van het aanpakken en helpen stadsgenoten met praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwilligers van de Klus Service of de Thuisadministratie en Belastinghulp voor ouderen. Alice Boon is zo iemand. Al 13 jaar helpt zij ouderen met hun belastingaangifte waardoor zij een extraatje terug kunnen krijgen van de belasting. De ouderen zijn haar ontzettend dankbaar. Zo zei een man laatst: “Weet u wel wat een last u voor mij heeft weggenomen? Ik kan nu weer rustig slapen”.


Persoonlijke ontwikkeling

Waarom die honderden vrijwilligers zichzelf vrijwillig inzetten voor een ander? Het geeft ze veel voldoening én ze leren er zelf ook nieuwe mensen door kennen die ze anders misschien nooit hadden ontmoet. Bovendien doen ze heel veel nieuwe ervaringen op, wat zeker voor jonge mensen goed is voor hun verdere loopbaan. “Vrijwilligerswerk draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, of je nu 20 of 70 bent. Je bent immers nooit te oud om te leren!”, voegt Joëlle van der Pol van Sterker toe.


Vrijwilligers als deskundigen

Vrijwilligers brengen veel ervaringsdeskundigheid mee die van grote meerwaarde is. De vrijwilligers zijn de ogen en oren van Sterker sociaal werk. Ze zien wat er gebeurt in hun eigen woonomgeving en zien ontwikkelingen in het leven van de cliënt. Op basis van hun signaleringen kunnen wij onze diensten verbeteren. Daarnaast is door de inzet van vrijwilligers soms professionele hulp niet nodig, of kan die worden uitgesteld. Kortom, voor Sterker sociaal werk zijn de vrijwilligers goud waard!

 

Terug