Menu

Column van Rafaat Monther

Column van Rafaat Monther

Een vader stuurde gisteren een wijkblad naar collega Yvonne Peet, coördinator van ons maatjesproject JIJ&IK. Hierin stond een column die hij heeft geschreven met daarin heel mooi verwoord de kracht van dit project:

Dankbaarheid

"Als het gaat om het opvoeden van kinderen ben je in Nederland niet alleen. Dit zeg ik altijd tegen Syrische ouders tijdens mijn vrijwilligerswerk. Maar zelf was ik daar eerst niet zo erg van overtuigd.

Een van de moeilijkste dingen als vluchteling is het feit dat je hier geen familie hebt, het gevoel hebt helemaal alleen te zijn. Dit is vaak erg verdrietig omdat je jarenlang wel met verschillende mensen over werk of studie praat maar nooit over dat specifieke gevoel van eenzaamheid. Mijn dochter klaagt altijd dat ze geen tante, oom, oma, opa of neefje of nichtje hier heeft. Ze zegt dan een beetje verdrietig: ‘Papa, waarom hebben mijn Nederlandse vriendinnen dit wél allemaal en ik niet?’

Ik heb toen contact gezocht met een organisatie genaamd: ‘Sterker’. Mevrouw Kim Verweij heeft ons toen heel erg geholpen en adviseerde toen contact op te nemen met ‘JIJ&IK’, die regelen maatjes voor kinderen die daar veel behoefte aan hebben. Tot mijn verbazing gebeurde het volgende; mijn dochter begon ineens ongeduldig op haar ‘maatje’ te wachten om daarna samen ergens naar toe te gaan om iets leuks te gaan doen! Wanneer Sandra dan weer thuis kwam vertelde ze me gepassioneerd over wat ze allemaal hadden gedaan. Ze begon daarna ook steeds meer en beter met haar directe vrienden en vriendinnen te communiceren. Wat me ook opviel, is dat maatje ‘Margot’ mijn dochter niet behandelde als cliënt in het kader van haar studie, maar echt als een goede vriendin.

Ik ben al heel lang Nederland en de Nederlandse bevolking erg dankbaar voor veel dingen, maar nu zeker ook voor de kans die mijn dochter Sandra krijgt om een evenwichtige en gezonde opvoeding te krijgen. Ik geloof dat de kracht van het Nederlandse volk is gebaseerd op samenwerking waarbij iedereen als individu gelijke kansen krijgt en daardoor sterker en ook weerbaarder kan worden.

Veel dank aan Kim Verweij en Margot Ausems en alle andere Nederlanders; jullie zijn prachtmensen."

Terug