Menu

Tips van buurtbemiddeling nu de coronamaatregelen verlengd zijn

Tips van buurtbemiddeling nu de coronamaatregelen verlengd zijn

Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. En dat blijft zo tot zeker 20 mei. Er kunnen daardoor extra irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd mogelijk. Wat nu? Buurtbemiddeling heeft 5 tips.

Tip 1. Wacht af

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, herkent dat er altijd in min of meerdere mate leefgeluiden zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Het beste is om bij geluidsoverlast dus eerst even af te wachten. Vind je het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Als de overlast vanuit die buren een incident is kun je besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten. Het is ook fijn als dat bij jou gebeurt als je een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld je tuin niet op orde hebt.

Tip 2. Scherm je af

Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zorg voor wat geluid in huis, door bijvoorbeeld je eigen radio aan te zetten, als je er last van hebt dat je de buren hoort. Doe je ramen dicht als de buren het gras aan het maaien zijn.

Tip 3. Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond of zelf de muziek hard aan zetten. Dat is geen goed idee. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Je aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren hier negatief op reageren. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken. Spreek ook je buren niet aan als je nog vol emoties zit. Dit geeft meestal niet de beste gesprekken. Wacht liever even tot je zelf weer rustig bent.

Tip 4. Brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die je ervaart, zeker als je ze niet goed kent. Persoonlijk contact is wat wij meestal wel adviseren om samen tot een oplossing te kunnen komen. In deze tijden van corona is dat wellicht lastiger en kun je besluiten om een briefje in de bus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven en hou het zo veel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen; dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Tip 5. Bel Buurtbemiddeling

Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet bij jou en je buren langskomen. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Dat lucht vaak al op! We kunnen bespreken wat in jouw situatie zou kunnen helpen. Buurtbemiddeling kan ook tips geven hoe je bijvoorbeeld in een brief iets het beste kunt verwoorden.

Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk. Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 088-0011333, je wordt dan in contact gebracht met de coördinator in jouw gemeente. Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl als je wilt weten wie zijn en hoe wij werken.

En als je tips wilt hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op www.problemenmetjeburen.nl.

Terug