Menu

Het leven is niet zwart-wit

Het leven is niet zwart-wit

Interview met Anita Hekker – School Maatschappelijk Werker

Normaal fiets ik van de ene school naar de volgende. Ik ga veel op huisbezoek waardoor ik een breder beeld krijg van cliënten. Dat is er nu allemaal niet. Scholen hebben gelukkig wel allemaal mijn 06 nummer en ik ben goed bereikbaar. Wij bieden ons aan bij scholen en ouders om te overleggen over gezinnen waar zorgen om zijn en het steunen van ouders in het vinden van een balans. Daar wordt nu (nog) weinig gebruik van gemaakt. Wij hebben de indruk dat gezinnen eerst nog binnenshuis bezig zijn met elkaar een ritme te vinden en dat ze ons nu nog niet nodig hebben.

We hebben een gespreksgroep Sterker Staan voor kinderen die nu niet op de normale manier kan doorgaan. We gaan aankomende week proberen met die kinderen te beeldbellen. We kunnen niet met 9 leerlingen samen komen en dat is jammer. Juist die interactie in de groep geeft ons de aanknopingspunten. Ook doen we daar veel ervaringsoefeningen. Dat valt nu ook weg. We proberen dit nu dus op een andere manier door te zetten.

Ik sprak met mijn collega schoolmaatschappelijk werkers over dat er een tweedeling lijkt te ontstaan in de samenleving; Hoogopgeleide ouders die thuis werken en in staat zijn hun kinderen te helpen met huiswerk. En probleemgezinnen. Alsof het leven zo zwart-wit is. Als je je huiswerk niet op tijd aanlevert op school, ben je dus een probleemgezin. Er worden in de media wat strakke uitspraken gedaan over kinderen die nu ineens in niveau zakken. Er zou wat meer coulance mogen zijn dat ouders het zo goed doen als wat zíj kunnen op dit moment. Zonder daar een stempel van "niet goed genoeg" op te plakken. Laten we daar alert op zijn.

Terug