Menu

Samen het bombardement van 1944 herdenken

Samen het bombardement van 1944 herdenken

In 1944 was Nijmegen volledig bezet door het Duitse leger. In een poging om het Duitse leger te verzwakken bombardeerde het Amerikaanse leger de stad op 22 februari 1944. Het was een van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en bijna 800 burgers kwamen per ongeluk om het leven. Door deze missie werd ook een groot deel van de historische binnenstad in een halve minuut weggevaagd. Veel Nijmegenaren hielden de pijn jarenlang verborgen en pas eind jaren negentig kwamen de eerste verhalen naar boven.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door deze tragische gebeurtenis. Op 21 Februari 2019 zal Nijmegen als stad stil staan langs de brandgrens met zang, muziek, gedichten en verhalen. Op deze dag denken we aan de slachtoffers, maar ook aan leven, hoop en toekomst. Door middel van fakkels zal het lint van licht en leven worden doorgegeven.

Om 19:00 uur start de herdenking bij de kerk in de Molenstraat en vervolgens zullen gidsen van Gilde Nijmegen de stoet leiden naar de brandgrens. Van 20:00 tot 20:15 uur zal het herinneringsmoment plaatsvinden en zijn de klokken van de Stevenskerk door de hele stad te horen. Iedereen is welkom om mee te lopen en na afloop zal er gezongen worden op het Valkhofplein met het slotlied ‘Mijn Stad’ door Huug Duin.

Wil je meer informatie over deze herdenking? Kijk dan op https://www.brandgrens024.nl/.

Terug